17/06/2022 | Uncategorized

Brickton Looped – Ondernemerschap

Ondernemen komt in vele vormen voor en is onmisbaar in elke organisatie. Een ondernemende mindset biedt blijvende voordelen waaronder betere werkvooruitzichten en verdienpotentieel, maar het biedt ook grotere kansen op het starten van een eigen bedrijf en groter succes binnen de organisatie waar je momenteel werkt. 

Daarnaast valt deze mindset ook erg in de smaak bij werkgevers. Binnen een organisatie gaat het namelijk over waarde toevoegen en kansen herkennen en benutten. Ondernemerschap zit in al in de kleine dingen zoals: op een goede manier tegenslagen incasseren, door een nieuwe vergaderstructuur te introduceren of door de vaatwasser wel in te ruimen in plaats van er voorbij te lopen. 

We willen jou als professional enthousiasmeren om ondernemend te zijn, omdat dit kan helpen bij het overwinnen van uitdagingen, het herkennen van kansen en deze te benutten. Heel droog is de definitie van ondernemerschap, het proces van het creëren van waarde door het samenbrengen van een unieke combinatie van middelen om een kans te benutten.  Maar eigenlijk is het gewoon een mindset, die bestaat uit 8 vaardigheden die vrijwel iedereen kan leren. 

Het begint met een (1) toekomstgerichte instelling. Kijk naar waar jij mogelijk kan staan over een paar maanden. (2) Durf risico’s te nemen. Zonder vallen kun je niet opstaan, dus probeer niet bang te zijn voor risico’s. (3) Herken daarnaast de kansen die op je pad komen, juist op de momenten wanneer je het niet verwacht. (4) Proactief zijn is ontzettend belangrijk als je ondernemend wil zijn. Door een proactieve houding aan te nemen kun je anticiperen op verwachte ontwikkelingen en hierdoor lastige situaties voor zijn. Ook het (5) vermogen om goed te kunnen communiceren en samenwerken is een belangrijke, want wil je je ondernemerschap echt rocken, moet je een idee in klare taal kunnen pitchen met grote overtuigingskracht. Het liefst in samenwerking met anderen. (6) Creativiteit mag niet ontbreken in dit rijtje, want er is creativiteit nodig om met vernieuwende ideeën te komen. Een ondernemende mind(set) is in staat om problemen op te lossen zonder duidelijke kaders. Dit brengt ons bij het volgende punt: (7) kritisch nadenken. Door problemen vanuit een open en kritische geest te bekijken, kunnen er nieuwe verrijkende beslissingen worden genomen. Zelfs irritaties kunnen als kansen worden benut! De laatste vaardigheid 8) die bij een ondernemende mindset hoort is flexibiliteit. Het is namelijk extreem belangrijk dat je bereid bent om acties en plannen te wijzigen wegens actuele en toekomstige uitdagingen en dit ook daadwerkelijk kan.

“Tijdens onze training over ondernemerschap voor young professionals van een bouwbedrijf, gingen de deelnemers aan de slag met het bedenken van hun grootste irritatie binnen de bouwsector en/ op de werkvloer. Ze werden uitgedaagd om deze irritaties om te zetten naar innovaties. Manieren om bijvoorbeeld hun werk prettiger en handiger te laten verlopen. Door de 8 vaardigheden van ondernemerschap toe te passen, kwamen de deelnemers met mooie oplossingen op het gebied van samenwerking, communicatie en eigenaarschap. Ondernemerschap zit niet alleen het opzetten en runnen van je eigen bedrijf. Het zit in kleine dingen, waar je met meer invloed, flinke impact kan maken.” – Jasper van Male, Proudly Trainer @ Brickton. 

Kortom: ondernemerschap is overal én onophoudelijk aan te leren. Dus, hoe ondernemend ben jij of wil jij zijn in jouw organisatie? 

BRONNEN

  • The Entrepreneurial Mindset On Ramp to Opportunity (NFTE & EY)
  • Stop sabotaging your ability to innovate (HRB)