7/04/2022 | Blog, Columns

Blijf kennis delen

Als Community Manager is het Pleun haar taak om professionals kennis en ervaring met elkaar te laten delen. Dit doen we door allerlei activiteiten in te zetten in onze opleidingsprogramma’s. Denk aan intervisie sessies of het bezoeken van elkaars projecten in de bouw. Maar ook (minder georganiseerd) het aanjagen van inhoudelijke gesprekken tijdens de lunch of dinersessies. 

Er is niemand die beweert dat het delen van kennis & ervaringen niet goed is, maar tegelijkertijd wordt er ook nog weinig aandacht aan besteed. We hebben geen tijd, de informatie die een ander vertelt levert jou niet direct iets op of we vinden het makkelijker om over oppervlakkige zaken te praten. Ook is er niet altijd voldoende onderling vertrouwen om ook geleerde lessen of kwetsbaardere zaken te bespreken. 

Uit onze ervaringen blijkt juist dat gedeelde factoren heel waardevol zijn. Dus wij delen graag alvast een aantal tips voor hoe jij dit zelf op gang kunt laten komen! 

Tips:

 1. Ontbijt Roulette: het concept waarin je met een collega gaat ontbijten, jouw persoonlijke doelen voorlegt en diegene vraagt wie hij of zij kent die kan helpen bij het verwezenlijken van die doelen. Diegene regelt de volgende ontbijtsessie gast!
 2. Maak tijd om te luisteren naar andermans ‘learnings’ door dit een onderdeel te maken van de standaardmeeting (zoals een weekstart of maandafsluiting). Iedereen komt aan de beurt. Belangrijk: maak hier dan écht tijd voor en vergeet niet dat zowel kleine als grote learnings goed zijn!
 3. Simpele maar waardevolle vragen als de conversatie vaak gaat over het weer, nieuws of voortgang van het zichtbare: 
  “Wat verbindt jou met je werk?”
  “Wat is voor jou het ideale dag?”
  “Wat zou je nog graag willen leren?”
 4. Organiseer bezoeken aan andere (bouw)projecten!  

Voorbeelden van mensen die de moeite nemen met anderen te delen:

 1. Podcast van oud-directeur van De Correspondent Ernst-Jan Pfauth; “Negen lessen die ik leerde in negen jaar bij De Correspondent”. 
 2. De TedTalk van Priya Parker waarin ze deelt hoe je meer waardevolle connecties laat ontstaan tijdens normale bijeenkomsten.  

Disclaimer: het kost tijd en beleid om een cultuur te creëren waarin professionals daadwerkelijk kennis & ervaringen met elkaar uitwisselen. De voorbeelden en tips hierboven geven je richting of kunnen je hierbij op weg helpen. Je staat versteld van wat één persoon kan bereiken. Dus laat je niet afschrikken!

Ben je benieuwd naar meer informatie? Laat het ons weten, we drinken graag een kop koffie!