Nieuw voor bedrijven: ‘License to lead’
De laptop die je gebruikt, de auto die je leaset, de sleutels die je krijgt. Je tekent ervoor en belooft ze in dezelfde staat weer in te leveren. Zuinig omgaan met spullen is logisch. Maar niemand vraagt een leidinggevende voorzichtig om te gaan met personeel. Niemand zegt je ook hoe dat goed moet. En dat is gek. Toch?
We moeten eens kritisch kijken naar onze manier van werken. Want het lijkt erop dat we zuiniger omgaan met producten dan met de mensen van de organisatie. Terwijl de mensen – het personeel – een stuk kostbaarder zijn dan de producten waar we mee werken. Want naast het feit dat je met je collega’s een gezonde samenwerking wil, is een “krasje” op een teamlid ook een stuk duurder dan een kras op je laptop.
Papieren
Sommeliers hebben papieren nodig om iets van wijnen te mogen vinden. Voor het installeren van installaties moet je geschoold zijn. Maar iedereen mag zomaar leidinggeven, met mensen werken en iets van ze vinden. Op basis van werkervaring of een goed gesprek, maar zonder scholing of diploma. En dat is raar. Want leidinggeven is een vak. Eentje waar verschillende competenties voor nodig zijn en waar ook veel risico’s aan zitten. Als je voetbaltrainer wordt, heb je een Verklaring Omtrent het Gedrag nodig. Maar leidinggeven mag iedereen. Zelfs als je niet weet hoe je een goed gesprek aangaat. Of hoe je een slechtnieuwsgesprek aangaat. De rol van leidinggevende wordt vaak gezien als een ‘promotie’. Maar het feit dat je een functie goed vervult, betekent nog niet dat je ook je team succesvol kan aansturen.
Een moeilijke baan
Een groot deel van het personeel dat een organisatie verlaat, doet dit vanwege de slechte band met een leidinggevende. De meeste klachten op HR-afdelingen gaan over leidinggevenden. En de meeste klachten van leidinggeven gaan over hoe lastig hun functie uit te voeren is. Dat is ernstig en niet nodig. Want goed leidinggeven kan je leren. Leidinggevende zijn, is ook een moeilijke baan. Maar alleen als je niet weet hoe het moet. Daarom is het gek dat bedrijven leidinggevenden zomaar de posities laten vervullen zonder een ‘License to lead’. Want een slechte leidinggevende is niet alleen slecht voor zijn team, maar ook slecht voor de hele organisatie.
Leidinggeven kan je leren
De rol van leidinggevende is opgebouwd uit verschillende aspecten. Onderdelen die je je eigen kan maken en vrij gemakkelijk kan leren – als je er de tijd voor neemt. Organisaties moeten die tijd ook gunnen. Gun die extra cursus, gun het je organisatie te investeren in je personeel. Om leidinggevenden even naar de Leidinggevenden School te laten gaan, de juiste skills te ontwikkelen en dat papiertje op te laten halen. Maak de leidinggevenden in je organisatie bekwaam en geef ze die License to lead.
BRICKTON'S BOOSTER: POWERFUL PRESENTEREN