De zes leiderschapsprincipes van Brickton
Het kost tijd om je een nieuwe rol eigen te maken. Ook de rol van leidinggevende. En heb je het leidinggeven eenmaal onder de knie, moet je leren er de tijd voor te nemen. Want leidinggeven kost tijd. Maar écht tijd nemen voor leidinggeven wordt vaak vergeten. Want hoe doe je dat? Ergens de tijd voor nemen.
Leidinggeven is een functie op zich. Het is een rol waarin je oude, praktische taken los moet laten en tijd moet nemen voor je nieuwe verantwoordelijkheden. Bij Brickton’s programma ‘De Leidinggevenden School’ leggen we de focus op het aanleren van alle nodige nieuwe skills, kennis en nieuw gedrag om goed leiding te kunnen geven. We werken daar vanuit onze zes leiderschapsprincipes. Eén daarvan is uiteraard: leidinggeven kost tijd. Vervolgens gaat het over het toepassen, experimenteren en reflecteren. Dat kost tijd. En die tijd nemen we.
Leidinggeven kost tijd
Als leidinggevende werk je hard met en voor verschillende stakeholders. Opdrachtgevers, klanten, leveranciers, je team. Allemaal vragen en verdienen ze je aandacht. Wanneer we zeggen “Leidinggeven kost tijd”, is er nog niemand geweest die het er niet mee eens was. Maar wanneer je kijkt hoeveel tijd er in de agenda beschikbaar is om leiding te geven, zie je het schrikbarend weinig terugkomen. Maar die ruimte moet er zijn. En in een agenda vol afspraken, is dat soms lastig te vinden. Hoe pas je dat toe? Wij focussen op de tijd die je nodig hebt voor je team. Want die tijd is belangrijk maar moet vaak ruimte maken voor ‘belangrijkere zaken’. Zaken die geld opleveren. Een nieuwe opdracht of een nieuwe klant bijvoorbeeld. En ja: dat is belangrijk. Maar is het belangrijker dan je collega? Negen van de tien mensen zullen zeggen van wel; daar komt het geld vandaan. Maar onderaan de streep is het de medewerker die het geld oplevert. Een gesprek met een leidinggevende kan voor een collega heel spannend zijn. En erg belangrijk. Er wordt naartoe geleefd en het wordt voorbereid. Als leidinggevende een gesprek afzeggen of verplaatsen, kan hard aankomen. Een team tevreden en gemotiveerd houden, begint met er de tijd voor te nemen.
Nog vijf leiderschapsprincipes
Tijd nemen klinkt nu logisch, maar plan het in. Ook in je agenda. Plan gesprekken in met je team en houd ruimte om ook op spontane momenten te ondersteunen. Want ook ondersteunen is leiden. Bij Brickton werken we in onze leiderschapsprogramma’s met nog vijf andere leiderschapsprincipes. Alle zes principes behandelen we in ons programma ‘De Leidinggevenden School’.
Wil je het hele programma van De Leidinggevenden School zien? Bekijk het hier.