8/10/2020 | Columns

Zijn jouw professionals klaar voor de volgende wedstrijd?

Door Lajos Walbeek – managing partner van Brickton, dé development hub van de bouw branche

Het is oktober 2020 en we zitten midden in de corona crisis. Hoewel we vrezen voor de gevolgen van de zogenoemde ‘tweede golf’ moeten we langzaam ook durven denken aan de tijd na corona. Als we nu terugkijken naar februari 2020, dan zien we de problemen en het tekort op de arbeidsmarkt die toen speelden, deze zijn straks niet veranderd. Daar moeten we nu vast op anticiperen. Waar je nu voor staat als onderneming is kijken naar welke investering ga je doen in je mensen om ervoor te zorgen dat je volgend jaar weer klaar bent voor die werkelijkheid. Hoe de wereld er dan weer voor staat.

Mensen zijn de rode draad

De bouwbranche is natuurlijk heel breed; van architecten, tot aannemers, tot corporaties en onderhoudsbedrijven – iedereen heeft zijn eigen marktontwikkeling en zijn eigen marktbeeld daarbij. Maar de rode draad door dat alles heen zijn de mensen die in de bouwsector werkzaam zijn, en dat is een schaars goed. Het besef, dat dit jaar een beetje weggeëbd is van het feit dat mensen zo’n schaars goed zijn, dat gaat weer terugkomen op het moment dat we de aandacht voor corona kunnen loslaten.

Wat heb je nodig volgend jaar en waar moet je uitbreiden? Maar vooral, waar moet je behouden? Want uitbreiden is leuk, maar we weten uit onderzoek dat de kosten voor het aannemen van nieuwe medewerkers een half jaarsalaris zijn. En die kosten kunnen voorkomen worden door nu gericht te sturen op je lange termijn planning. Welke mensen heb je in huis? En hoe zorg je ervoor dat die mensen ook in huis blijven? Wat wij vaak zien is dat vitamine A, aandacht voor mensen, een belangrijke factor is voor hogere engagement. En hogere engagement zorgt ervoor dat mensen langer in je organisatie blijven hangen. Ontwikkelen is een onderdeel van dat verhogen van engagement. Wij geloven dat ontwikkelen en leren geen tijdelijke zaak is, leren is levenslang. En samen gaat dat sneller. Daarom passen wij in de bouwbranche looped learning toede non-stop ontwikkelmethode waarbij je van learning via earning naar returning gaat. Je leert, je oogst en als expert geef je terug aan degenen die na je komen. Zo groei je nooit alleen, maar met z’n allen. Als team, als ondernemer en als branche. 

Zet de ontwikkeling nú al in

Op die ontwikkeling kan nu al worden ingezet. Eigenlijk moet je nu in deze tijd, waarin mensen thuis zitten en mensen toch op een andere manier werken, inzetten op de ontwikkeling van je mensen. Waardoor je volgend jaar als het allemaal weer gaat draaien beter ingesteld ben dan je concurrent. Het is heel waarschijnlijk dat, als de ontwikkeling van de bouwsector zich doorzet zoals hij dat voor de corona crisis deed, het gewoon weer heel druk wordt. Mensen in de sector zullen weer heel hard moeten gaan rennen om dingen voor elkaar te krijgen. Nu is de tijd om erover na te denken hoe je ervoor zorgt dat de mensen de juiste skillsets hebben om dat rennen ook vol te kunnen gaan houden.

In 2021 zijn de olympische spelen, je ziet dat de sporters die daarheen gaan nu bezig zijn zich voor te bereiden, die zijn nu al aan het trainen. De markt na corona is eigenlijk een beetje zoals de olympische spelen, volgend jaar gaat die markt weer terug naar zoals het was; kijk net als de olympisch sporters naar wat je nu al kunt doen om ervoor te zorgen dat je mensen straks klaar zijn om die wedstrijd te gaan spelen. En laten we er vooral voor zorgen dat we dan niet verrast worden door het feit dat we onze mensen niet mee hebben genomen.