26/02/2021 | Columns

Waarom Conceptueel Bouwen mij persoonlijk aangaat

Door Pascal van Dooren, trainer bij Brickton – dé development hub van de bouwbranche.

Een maatschappelijk vraagstuk wat mij persoonlijk aan het hart gaat is het woningtekort. Het tekort is hoger dan ooit. Gezien de cijfers van begin dit jaar lijkt het doel van het kabinet om 75.000 nieuwe woningen te realiseren voor 2025 onrealistisch. Als alleenstaande vader met drie kinderen stond ik twee jaar geleden zelf voor een ongemakkelijke situatie en moest ik noodgedwongen veel geld uitgeven aan een woning. Geld dat ik veel liever uitgeef aan andere dingen of opspaar in het geval van calamiteiten, zoals geen werk hebben tijdens de coronacrisis. Ik ben niet de enige die hiertegen aanloopt en ik hoop dat het tekort ons wakker schuld om zaken nu eens écht anders te gaan organiseren. Want als je het mij vraagt, hebben we de oplossing allang in handen om de woningnood tegen te gaan.

Conceptueel Bouwen

De oplossing zit in een verandering die langzaam op gang komt. De corporatiesector gaat momenteel één van de grootste transities tegemoet: van traditioneel opdrachtgeverschap naar Conceptueel Bouwen, en van individueel inkopen naar collectief inkopen. Door mee te werken aan het verloop van deze transitie hoop ik dat we met een lange adem en met goede insteek de woningnood terug kunnen dringen. Dat het leven (weer) losser wordt en zorgelozer.

Deze verandering komt langzaam op gang, bouwstromen ontstaan mondjesmaat overal in het land. Gemeentes en woningcorporaties slaan de handen ineen om een snellere ontwikkeling van woningen te realiseren. Verschillende samenwerkingen, bijvoorbeeld tussen 13 corporaties en 9 gemeentes in regio Eindhoven, maakt het mogelijk 1000 woningen te ontwikkelen binnen een tijdsbestek van 5 jaar. Een grote verandering in vergelijking met de huidige bouwduur van gemiddeld 9 jaar. Collectief samenwerken heeft dus als resultaat dat de hoeveelheid werk voorspelbaarder wordt, fouten voorkomen worden en het werk bovenal efficiënter wordt ingericht. Ik ben blij dat Conceptueel Bouwen nu echt serieus wordt opgepakt.

De Bouwstroom

Gelukkig hoeven corporaties deze transitie niet alleen te doen. Ik ben er bijvoorbeeld om deelnemers te inspireren en hen aan te zetten tot Conceptueel Bouwen. Wat ik zo mooi vind aan dit vak is dat ik met mijn manier van trainen op gelijk niveau sta met de deelnemers. Iedereen brengt wat in. Ik breng een programma en oefeningen in en laat cases uit de praktijk zien. De deelnemer brengt zijn (jaren) ervaring binnen de corporatiewereld mee. Als we samen komen dan ontstaat er in die interactie een nieuw besef. Ik beweeg hun kant op en visa versa. Met relativering, humor en goed luisteren zorg ik voor een constructieve sfeer waarin we kijken naar kansen zonder de risico’s te veronachtzamen. Het is mijn doel om deelnemers te inspireren en mee te geven hoe ze zelf met deze verandering om kunnen gaan.

De grootste en tevens eerste stap is altijd bewustwording. We moeten ons bewust worden hoe essentieel deze nieuwe manier van werken is en vooral wat Conceptueel Bouwen voor de deelnemende corporatie en deelnemer betekent. Op de momenten dat het mij lukt om dit te realiseren groei ik als trainer. Maar het maakt me ook verheugd, want door samen te werken ontstaan er mogelijkheden en kunnen we samen de bouwopgave bereiken. En dan zal de markt hopelijk ook ontspannen én worden de (huis)prijzen weer schappelijker. Althans, dat is mijn hoop.

Meer weten over Conceptueel Bouwen, kijk op conceptueelbouwen.nl

Direct aanmelden voor de opleiding kan ook. Dat doe je hier.