11/03/2021 | Columns

Vallen en opstaan in het betreden van een onbekende markt

Door Gerben Willemse – Looped Learning Consultant bij dé development hub van de bouwbranche.

Een nieuwe functie én een nieuwe markt betreden. En dat terwijl we nog midden in de coronacrisis zaten. Een hele uitdaging, al zeg ik het zelf. Maar wel een uitdaging die ik met beide handen heb aangegrepen en waar ik nu, een stuk comfortabeler dan toen, positief op terugkijk. Laat ik bij het begin beginnen. Vanaf september 2020 mag ik mezelf Looped Learning Consultant noemen. In deze rol heb ik een focus gebied, namelijk woningcorporaties. Een markt waar ik tot dan toe weinig tot niets van wist. Mijn opdracht was duidelijk: op strategische niveau aan tafel komen bij corporaties en bovenal meedenken over het opleiden van corporatiemedewerkers. Binnen het opleiden speelt een cruciaal thema: conceptueel bouwen als cultuurverandering.

Kies een branche

Met veel enthousiasme ben ik mij gaan inlezen in conceptueel bouwen en woningcorporaties. Wat speelt er in deze markt? Maar bovenal: wat kan ik daarin betekenen? Nu ik een duidelijke focus en doel had, moest ik ineens denken aan wat mijn mentor Bert twintig jaar geleden al tegen mij zei: “zorg dat je een branche kiest”. Dat had ik tot september nog nooit gedaan. Maar met mijn nieuwe rol bij Brickton, opleider in de bouw, en mijn focus op woningcorporaties, heb ik dan toch die specifieke branche te pakken. Ik ben er ook achter waarom mijn mentor dit zei. Met een duidelijke richting ben je wezenlijk onderdeel van de sector en kan ik, als schakel in de keten, écht impact maken.

Terug naar mijn opdracht: hoe kom ik bij die woningcorporaties aan tafel? Uiteraard helpt het enorm dat we op dit gebied een samenwerking hebben met brancheorganisatie Aedes en Netwerk Conceptueel Bouwen. Door deze connecties zag ik ineens hoeveel mensen ik in mijn eigen netwerk al kende van verschillende corporaties. Toen ik ontdekte hoeveel derde-, tweede- en zelfs een enkele eerstegraads connecties ik al had op LinkedIn met mensen werkzaam bij corporaties, wist ik waar ik moest beginnen. Ik ging mijn eigen netwerk benaderen, mezelf introduceren en vooral heel veel luisteren, leren, mensen bevragen, goed vastleggen met wie en wat ik besproken had en het consequent opvolgen van contacten.

Voornaamste learnings

Maar leren gaat niet zonder vallen en weer opstaan. Ik deed een aantal interessante inzichten op na een periode waarin ik heel veel corporatiemedewerkers sprak. Te beginnen met een enorme open deur, maar daarom niet minder waar: zonder directe nummers is het lastig om de juiste persoon te bereiken. Ik wilde juist díe corporatiemedewerker aan de telefoon krijgen, om te vertellen hoe belangrijk conceptueel bouwen voor de sector is, maar des temeer voor de corporatiemedewerker zelf. Mijn doel is altijd duidelijk: ik wil het gesprek aangaan over conceptueel bouwen, geen training verkopen. Maar helaas werd ik door receptie medewerkers toch vaak bestempeld als verkoper. Kom dan nog maar bij de juiste persoon terecht. Mijn tweede learning slaat precies op de uitspraak: “Like turkeys voting for christmas”. Als er een verandering gaat plaatsvinden, krijg je te maken met weerstand. Een verandering voelt voor veel mensen in eerste instantie als een bedreiging. Bewijzen wat de voordelen voor de professional zelf zijn, is dan een helse klus. Maar in gesprek blijven met deze mensen is dan essentieel. Kijkend naar het geheel, ben ik er ook achter gekomen dat ik erg slecht ben in het uitspreken als iets niet meteen lukt. Die frustratie houd ik voor mijzelf, want ik wil -net zoals ieder ander– graag alleen mijn successen laten zien. Maar juist het uitspreken van mijn frustratie en waar deze vandaan kwam resulteerde in verlichting. En in hulp.

Hulp uit onverwachte hoek 

Op het moment dat mijn geduld en energie op begon te raken, en ik dit toe gaf, kreeg ik hulp uit onverwachte hoek. Ineens stonden er vijf jonge enthousiaste commerciële professionals naast mijn bureau om mij te helpen. Het samen bellen en het delen van successen was precies wat ik op dat moment nodig had. Ik had mijn energie en drive weer terug. Dat bracht mij tot mijn laatste inzicht: geduld en vertrouwen hebben in wat je doet is én blijft fundamenteel.

Terugkijkend op deze enorm leerzame periode weet ik wat voor mij persoonlijk succes betekent: bijdragen aan de missie van Brickton. Dit is namelijk ook mijn eigen purpose geworden. Ik wil samen met mijn collega’s zoveel mogelijk mensen bewust maken van het belang van ontwikkelen en hen uitdagen om in iedere fase van hun carrière weer te leren of zoals wij dat zelf zeggen: weer in de loop te stappen. Opnieuw de learnfase in.