21/04/2021 | Columns

Je leert door ervaring op te doen.

THOMAS BROOS aan het woord

Drie jaar, drie werkgevers, drie functies, oneindig veel trainingen en leerzame coaching sessies verder. Mijn avontuur aan de Construction University zit er bijna op. Tijd om terug te blikken en de balans op te maken. Ik neem je mee in mijn verhaal als Building Talent, uiteraard in vogelvlucht. Ready?!

Fervent blokkenbouwer en altijd met Lego willen spelen? Dan ga je natuurlijk Bouwkunde studeren. Het klassieke verhaal. Toen ik op de basisschool 3D tekenen leerde, wist ik dat ik architectuur wilde doen. Het is kunstzinnig en knetterhard rekenen. Zo’n bijzondere mix. Maar na mijn master wist ik eigenlijk nog steeds weinig over de bouwwereld. Best gek toch? Ik kreeg het advies om ervaring op te doen in de wereld waar ik potentieel voor zou gaan ontwerpen. Dat bracht mij bij de Construction University van Building Heroes. Voor ik het wist was ik BIM-regisseur bij een grote aannemer. Een heerlijk plek om te starten. Ik kreeg de vraag mee: hoe verzamel en digitaliseer je alle informatie? Ik had geen idee, dus ik ging de hele organisatie door. Ik sprak met uitvoerders, voorbereiders, projectleiders en veiligheidsdeskundigen. Ik gaf uiteindelijke trainingen en advies aan de organisatie hoe ze het beste BIM konden gebruiken. Ik leerde de wereld van aannemerij binnen no-time kennen.

In het tweede jaar switchte ik van BIM-regisseur naar werkuitvoerder. Wat een omslag. Wéér kwam ik in een totaal andere wereld terecht. Ik had mijn VCA niet eens. Liep ik daar op de bouwplaats zonder te weten wat de veiligheidsvoorschriften waren. Toch wel handig, want je kan op een bouwplaats op zo’n 14 verschillende manieren verongelukken. Gelukkig ben ik er ongeschonden uit gekomen én vooral heel blij met mijn ervaring op een bouwplaats. Ik heb hier namelijk aan den lijve ondervonden wat de impact is van beslissingen die in het ontwerpproces worden gemaakt. “Hoe hebben ze dit kunnen bedenken?” was een veelvoorkomende (lachwekkende) uitspraak van mijn collega’s op de bouwplaats. Deze analyse en het zien van de impact van beslissingen uit het ontwerpproces was erg waardevol. Eigenlijk zou elke architect of ontwerper een keer de uitvoering op de bouwplaats moeten meemaken.

Naast de werkervaring en de vele nuttige inzichten die ik heb opgedaan, was het grootste cadeau misschien wel het ontwikkeltraject zelf. Drie jaar lang deel je alles met een hechte groep van trainees die in precies dezelfde levensfase zitten. Maar nog belangrijker: je leert door ervaring op te doen. Dat geldt ook voor persoonlijke vaardigheden. Jezelf voornemen om iets anders te doen, dat werkt vaak niet. Je moet vaardigheden trainen. En hoe meer dat lukt, hoe meer je jezelf ontwikkelt. De trainingen, hechte community en coach zijn samen een bewezen vangnet. Ik kwam mezelf namelijk keihard tegen. Ik wilde koste wat het kost de finishlijn halen van een te complex en groot project. En daar betaalde ik de prijs zelf voor. Het heeft wat tijd gekost, maar mede door de hulp van de coach en Lajos ben ik weer opgekrabbeld.

In mijn laatste jaar heb ik mijn rol als BIM-adviseur een jaar geleden weer opgepakt bij The BIM Practice. Samen met een bevlogen team adviseren zij woningcorporaties bij het implementeren van BIM. Een te gekke, mensgerichte organisatie waar ik helemaal op mijn plek zat. Mijn dienstverband bij Building Heroes is inmiddels beëindigd. En dat gaf de gelegenheid om eens goed te overwegen wat ik de komende jaren wilde gaan doen. Inmiddels heb ik ook The BIM Practice verlaten om voor mijzelf te beginnen in het parametrisch ontwerpen. Een branche die in zulke grote mate moet voldoen aan industriestandaarden, regelgeving en berekeningen en er toch nog zomaar maanden over doet om tot een ontwerp te komen. Dat kan teruggebracht worden naar één dag. Daar ben ik van overtuigd.

Deze overstap had ik nooit durven maken zonder de ervaringen die ik bij de Construction University heb opgedaan. Ik heb enorm genoten én geleerd van de mensen, de projecten, de trainingen, de hechte community, fantastische weekendjes weg, een goede coach én Lajos als rots in de branding. Kortom ik had niks willen missen! Ik ben er oprecht een rijker mens van geworden.