26/04/2021 | Blog

Trainen is geen doel op zich, het is een middel

Terwijl het land zich langzaam weer opent, hebben we als opleider twee weken geleden de bevestiging gekregen dat we weer live met een groep mogen samen komen om te trainen. Uiteraard met de nodige maatregelen (voldoende afstand en zelftesten bij binnenkomst), maar wat een opluchting! Eindelijk kunnen konden we weer doen wat we het liefst doen: professionals ontwikkelen. En nu we weer letterlijk voor een groep staan voelen we het weer.

We voelen dat het trainen van professionals live moet. Dat heeft enerzijds met ons, Brickton, te maken. We willen impact maken. Professionals de tools geven om in de voorhoede te opereren. Dat doen we altijd samen, binnen duurzame, integrale programma’s waarbij we met plezier onderwerpen tackelen. Kortom: interventies met impact. In de basis wisten we allang dat dit met enkel online, niet lukt. We hebben het zeker geprobeerd. Geluisterd naar onze opdrachtgevers die door wilden. We hebben ons best gedaan om het beoogde resultaat online over te brengen. Maar het is ons niet gelukt. Voor ons is trainen geen doel op zich, maar een middel om het beoogde resultaat over te brengen.

We hebben nu zelf ervaren wat de psychologie allang heeft bevestigd. Namelijk dat leren veelal een sociaal en emotioneel gebeuren is. Je leert letterlijk van een ander in de nabijheid van die ander. Maar belangrijker nog: de gedeeltes in de hersenen die helpen om het kortetermijngeheugen om te zetten in een lang termijn geheugen, zijn ook het centrum voor het verwerken van emoties. Alleen achter een scherm, fantasieloze instructie video’s kijken wekt geen stimulerende emoties op. Oftewel: die regio in je herenen wordt niet actief. Leren gaat dus gepaard met emoties. En emoties spelen vooral op wanneer je je in een onvoorspelbare, bruisende omgeving bevindt. De directe uitleg of juist de onverwachte wedervraag van een inspirerend persoon, dat spreekt de emotionele kant van de hersenen wél aan. En wat dacht je van de interactie met en dynamiek van de groep? Het samen praten, lachen en aandachtig naar elkaar luisteren. Maar ook de lichaamstaal van de ander, de halve interruptie van iemand buiten je gezichtsveld of het gniffelen op de achterste rij. Allemaal voorbeelden van stimuli waardoor je alert bent. En die alertheid stimuleert weer dat gedeelte in de hersenen waarmee we leren en waar de opgedane kennis omgezet wordt naar het lange termijn geheugen.

Ook zonder het bewijs van de psychologie weten we allang dat online een slap aftreksel is van offline trainen. We hebben dat zelf gemerkt aan de scherpte van de groep, de vragen die gesteld werden en hoe de trainingen geëvalueerd werden. Het viel allemaal in het niet bij offline trainen. Door elkaar in de ogen aan te kunnen kijken, écht verbinding te kunnen maken met de trainer en de andere deelnemers, dat zorgt ervoor dat je sneller leert en ook geneigd bent om het geleerde in de praktijk toe te passen. En dat is waar het ons primair om gaat: theorie omzetten naar praktijk en daarmee toegevoegde waarde leveren. Zodat we samen, met alle lagen van de bouw, elkaar kunnen versterken en een soepel werkend geheel kunnen vormen. 

Ben jij klaar om (weer) in the loop te stappen? Laat het ons weten via info@brickton.nl.