Een slimme zet om personeel te behouden
Goed personeel behouden is belangrijk. Voor elke organisatie. Ook in de bouwsector. Organisaties staan te springen om goed personeel en professionals hebben binnen no time een andere baan. Investeren in behoud van personeel is in de krappe arbeidsmarkt daarom niet alleen efficiënt, maar zelfs noodzakelijk. Hoe je personeel behoudt? Niet met trucjes en bonussen. Maar wel door het opleiden van goede leidinggevenden.
Leidinggeven is topsport. Het is hard werken en je hebt veel impact op je team én op de teamleden als individu. De impact die je hebt als leidinggevende vloeit zelfs door de hele organisatie. Op een positieve, maar ook op een negatieve manier. Is je team tevreden, dan stijgt productiviteit. Maar heb je een slechte relatie met je team, dan kan het leiden tot vertrek. Het is zelfs zo dat 40 tot 60 procent van het personeel dat een bedrijf verlaat, dit doet door de slechte relatie met de leidinggevende. Onnodig. Want goed leidinggeven, valt te leren.
Goede leiders voor je organisatie
Ook in de bouwsector is het verloop van personeel een grote kostenpost. Personeel behouden door bonussen, salarisverhogingen of goede secundaire arbeidsvoorwaarden werkt maar kort. Leidinggevenden hebben hier een meer bepalende rol. Want alle keuzes die zij maken, hebben impact op de omgeving. Ook als ze besluiten in een situatie niets te doen. Als leidinggevende moet je bewust zijn dat je team jouw gedrag bespreekt. Bij de lunch en thuis aan de keukentafel. De impact die jouw gedrag heeft, is enorm. Voor de teamleden én voor de organisatie. Dus om het beste te betekenen voor je organisatie, moet je als leidinggevende weten hoe met je team om te gaan. En hoe ze te motiveren.
Motiveer je team
Een team zonder motivatie levert slecht werk. Dat kost de organisatie geld. Het is de taak van de leidinggevende om dit aan te pakken. Zo klinkt ook de opdracht van bovenaf. Maar als nieuwe leidinggevende ontbreekt hier ervaring. Je bent een professional in je vak en je kent je werk. Maar een team motiveren, dat is een hele andere uitdaging. Je werkt nu namelijk met mensen. Niet met productie-eenheden. En voor mensen geldt: you can make them or break them. Je moet leren hoe daarmee om te gaan. Want niets is zo moeilijk als (samen)werken met mensen. Laat staan een team te motiveren. Hoe je hier als leidinggevende sturing aan geeft, dat leer je in Brickton’s programma: De Leidinggevenden School.
De Leidinggevenden School
Goed leidinggeven valt te leren. En dat is voor iedereen goed. Voor jouzelf als professional, voor je team, voor je organisatie. Je teamleden worden gelukkiger. Gezonder zelfs. En gezond personeel zorgt voor een gezonde organisatie. Minder verloop, minder uitval door burn-outklachten en dus minder openstaande vacatures. Met De Leidinggevenden School geven we leidinggevenden in de bouw de skills om hun (nieuwe) rol goed uit te voeren. Het soort leider dat je bent, hoe je leidinggeeft aan je team en hoe je omgaat met je rol – je leert het allemaal in de trainingen. Naast praktische zaken zoals het schrijven van een businessplan, ligt er veel focus op het omgaan met mensen. Het is als leidinggevende jouw taak om waarde toe te voegen aan de organisatie. En dat doe je met een goed functionerend team.
Benieuwd naar het hele programma van De Leidinggevenden School? Bekijk het hier.