De drie fases van De Leidinggevenden School
Nieuwe skills leren gaat niet over een nacht ijs. Dat kost tijd. Daarom hebben we het programma van De Leidinggevenden School opgedeeld in verschillende fases. Een fase voor jezelf, een fase voor je team en een fase voor groei. Vol met trainingen en principes om een goede leidinggevende te worden. Zo til jij je organisatie naar een hoger niveau.
Stap voor stap leren. Dat is hoe we het aanpakken. Want bij Brickton ga je naar school en leren we je een nieuw vak. En dat vak is leidinggeven. Bij De Leidinggevenden School komen alle aspecten van het vak langs – iets wat niet mogelijk is in één cursus of in één dag. We leren je: 1. Leidinggeven aan jezelf. 2. Leidinggeven aan je team. 3. Leidinggeven aan groei. In de trainingen gaan we altijd uit van het hoofdprincipe: leidinggeven gaat altijd over het aansturen van mensen. Niet om functies. Als leidinggevende maak jij impact op die mensen. Blijf daar altijd van bewust. Want de mensen in je team bepalen hoe jouw organisatie uiteindelijk draait.
Leidinggeven aan jezelf
Goed leidinggeven, begint bij jezelf. Daarom starten we de met de eerste fase van de training met het leren leidinggeven aan jezelf. Je krijgt inzicht in je eigen leiderschapskwaliteiten en persoonlijke uitdagingen. Je leert over jezelf, je ervaringen in het leidinggeven en wat jouw ervaring is met andere leidinggevenden? Wat zou je anders doen? Je leert jezelf én jouw manier van werken beter kennen. Vervolgens verdiepen we in het thema ‘gezond werken’. Want in je nieuwe rol moet je zorgen dat je niet overwerkt raakt. Jijzelf niet, maar ook je team niet. Welke invloed je daar in je rol als leidinggevende op hebt, bespreken we. We richten ons ook op jouw manier van communiceren. Je leert waar je nu staat en hoe je je rol voor jou het best kan vormgeven. Want hoe geef je feedback? En hoe voer je een sollicitatiegesprek als je aan de andere kant van de tafel zit? Of belangrijker nog: hoe voer je een slechtnieuwsgesprek? En hoe praat je met je eigen manager?
Leidinggeven aan je team
De tweede fase treden we meer naar buiten: wie zit er om je heen? Hoe geef je leiding aan je team? Hoe geef je instructies, hoe laat je los en hoe ga je om met weerstand? Kijkend naar de organisatiedoelen en jouw persoonlijke doelen: matchen die? En matchen de doelen van de individuen in jouw team met de afdelingsdoelen? In je team heb je uiteindelijk altijd te maken met professionals; een team van specialisten. Die hoef je niet te vertellen hoe ze hun werk moeten doen, maar wel hoe ze in hun specialisme kunnen bijdragen aan de verschillende doelen. Welke afspraken maak je met je team? Weten ze waarvoor ze bij jou terechtkunnen? En waarvoor niet? Jouw taak als leidinggevende is om de organisatie beter te maken. Maar hoe combineer je al je (bedrijfs)doelen in de tijd die beschikbaar is. Je leert een ondernemende mind set aan te nemen: jij zorgt dat jouw team zich ontwikkelt en waarde toevoegt. Op welke manier? Door te stimuleren en jouw persoonlijke stijl eigen te maken – met het grotere doel voor ogen.
Leidinggeven aan groei
Ken je jezelf als leider en weet je hoe je team aan te sturen? Dan gaan we door naar groei. Want niet alleen de relatie met je team is veranderd. Ook de relatie met je eigen manager zit nu in een nieuw jasje. Hoe ga je hiermee om? Wat doe je als er sprake is van conflict? Vaak heb je aan de andere kant van het gesprek gezeten. Dus je weet hoe er over leidinggevenden gedacht wordt. Leidinggevende zijn is lastig. Dat moet je leren. Je hebt een andere rol waar je in moet groeien. Ook kijken we naar veranderprocessen binnen de organisatie. En het effect op de mensen in je team. Want je zal regelmatig voor een groep staan. Presenteren of opdrachten of taken van hogerop doorspelen. Over veel verschillende onderwerpen. En op manieren die je eerder niet beken waren. Hoe je dat impact en zelfverzekerd doet, leer je in de derde fase.
Onze visie: intervisie
De trainingen zijn verdeeld over meerdere dagen. Daarin houden we ook intervisies: terugkoppelingen en experimenten waarin we vragen de geleerde lessen in de praktijk toe te passen. Waar liep je tegenaan? Wat ging er goed? Wat kunnen we van elkaar leren. Heel behulpzaam en nuttig voor de deelnemers.
Wil je het hele programma van De Leidinggevenden School zien? Bekijk het hier.