Met een zoveelste lockdown zijn veel mensen weer verplicht om (gedeeltelijk) thuis te werken. En ondanks de vele gemakken waar we allemaal van profiteren (geen reistijd, tussendoor huishoudelijke taken kunnen doen, eigen koffie – om er maar een paar te noemen), heeft het thuiswerken ook een aantal grote bezwaren. Op nummer één staat natuurlijk het sociale contact met collega’s. Maar een andere grote valkuil dat thuiswerken met zich meebrengt, is dat mensen minder of geen pauze houden als ze thuiswerken. Waar we eerder onbedoeld uitcheckten van werk om koffie te halen, te kletsen met collega’s of jezelf te verplaatsen naar een meeting ruimte, zijn we nu sneller geneigd om van digitale meeting naar meeting te gaan en ons amper te verroeren.
“Pauze houden? Wat heeft dat met (productief) werken te maken?” horen we je denken. Laten we beginnen met de volgende quote van Mark Tigchelaar: “De tijd die je verliest met een pauze is kleiner dan het productiviteitsverlies als je doorgaat.” Het is heel verleidelijk om alle taken af te vinken en door te blijven werken zonder te stoppen. Maar juist door kort pauze te houden verhoog je je focus op een dag en krijg je meer voor elkaar. Dit werkt heel simpel: jouw concentratie en productiviteit kan niet de hele dag in een stijgende lijn gaan. Je concentratie neemt af en de mate van vermoeidheid neemt automatisch toe. Een pauze zorgt voor een klink in de dalende concentratie- en productiviteitslijn. En uiteraard ook in de stijgende vermoeidheidslijn.
Om echt op te laden, is het ook belangrijk hóe je pauze houdt. Volgens het boek Focus AAN/UIT van Mark Tigchelaar gaat het er om wat je precies in die pauze doet. Het idee is dat je tijdens werk zoveel mogelijk gebruik kunt maken van gerichte aandacht, waarbij je informatie kunt opnemen. Bij de pauze is het belangrijk om juist zo min mogelijk gerichte aandacht te gebruiken. Dit is namelijk precies datgene waar je voor moet opladen. In andere woorden: in de pauze wil je alleen activiteiten doen die gebruik maken van je open aandacht. Met open aandacht verwerk je de informatie die je al hebt opgenomen. Ook beschrijft Tigchelaar in zijn boek dat de regel bij effectief pauze houden dus om geen nieuwe informatie op te nemen is. YouTube kijken, podcasts luisteren, bellen, tijdens lunch over werk praten, mindfullness, intensief sporten en autorijden zijn voorbeelden van gerichte aandacht. Deze activiteiten dragen dus niet bij aan een kwalitatieve pauze. Maar wat werkt dan wel om kwalitatief pauze te houden? Activiteiten waarbij je niet ‘aan’ staat zoals dagdromen, wandelen, voor je uitstaren of simpele rekoefeningen. Dit zijn voorbeelden van open aandacht en dus de activiteiten voor een goede pauze. Dus stop je telefoon weg bij je volgende pauze, verveel je een beetje en ontspan.
Naast de bovengenoemde activiteiten zoomen we graag even in op de positieve effecten van een (korte) wandeling. Mede dankzij corona heeft de wandeling weer zijn intrede gemaakt. En dat is maar goed ook, want de voordelen van een wandeling zijn eindeloos. Niet alleen voor ons fysieke gestel, maar zeker ook voor ons brein en mentale gezondheid. Als we wandelen zijn we beter om geheugen- en attentietesten uit te voeren: ons brein bouwt namelijk nieuwe connecties en voorkomt de gebruikelijke verwelking van hersenweefsel dat automatisch gebeurt met het ouder worden. We zijn ook in staat om het tempo van onze gedachten te verlagen, waardoor er meer ruimte ontstaat voor dwalen en observeren. En dat brengt ons weer op nieuwe goede ideeën. Dus: overweeg de volgende keer een korte wandeling als je een pauze wilt houden.
Vind je het moeilijk om pauzes in te plannen? Gebruik dan de pomodoro techniek en zet een wekker elke 25 min waarbij je verplicht 5 minuten pauze moet houden. Deze tijd werkt vooral optimaal wanneer je aan de slag moet met dezelfde operationele taaksoort (zoals e-mail wegwerken). Bij een creatieve taak of beslissingsproces kan het helpen om langere werkblokken te nemen (bijvoorbeeld 50 minuten). Er zijn veel tools waar je op een leuke manier de pomodoro techniek kan gebruiken. Ken je bijvoorbeeld de app Forest? De app dwingt je om je telefoon weg te leggen en echt gefocust aan het werk te gaan. Als jij gefocust blijft (en dus niet je telefoon gebruikt) zal er een zaadje uitgroeien tot een boom. Pak je toch je telefoon erbij en ga je uit de app? Dan zal het boompje verdorren. Uiteindelijk kan je hiermee je eigen persoonlijke bos planten!
Wil je meer de diepte in gaan over hoe je gezond kan werken? Bekijk dan de training ‘werken is topsport’ hier. Binnen deze training kijken we naar alle facetten van gezond werken. We leren je hoe je vitaal fit blijft en hoe je tegelijkertijd voor focus en rust zorgt. Ook geven we je inzicht in hoe je omgaat met stress, grenzen stellen en je energiebalans. Wil je hier met ons over sparren? Neem dan contact met ons op.
Bronnen:
– Don’t underestimate the power of a walk – Deborah Grayson Riegel; February 02, 2021
– Focus AAN/UIT – Mark Tigchelaar